Strefa kulinarna

Dobre i zdrowe kiszonki – jak się za to zabrać?
Dobre i zdrowe kiszonki – jak się za to zabrać?

2019-09-29

Jedzenie kojarzy się z czymś przyjemnym. Zależy nam na dobraniu odpowiednich składników tak, by przygotowane danie stało się pyszne. Dlatego eksperymenty w kuchni zazwyczaj są wskazane i pozytywnie odbierane. Nie zawsze dania okazują się pyszne, ale warto próbować. Warto też spróbować sprawdzonych, choć nie zawsze popularnych możliwości. Należą do nich cuda natury znane jako kiszonki. Tego typu potrawy są nie tylko rewelacyjne w smaku, ale także bardzo zdrowe. Dobre kiszonki są takie nie tylko ze względu na walory smakowe – ich dużym plusem są właściwości lecznicze. Wytwarzane w kiszonkach bakterie kwasu mlekowego są w istocie doskonałym probiotykiem. I w dodatku całkowicie naturalnym. Dlatego zdrowe kiszonki to wybór doskonały na jesień i zimę. Są pyszne, do ich wykonania potrzebujemy jedynie naturalnych składników, a także skutecznie ochronią nas przed chorobami związanymi właśnie z zimniejszymi porami w roku.
Aronia – zdrowe jedzenie prosto z podwórka
Aronia – zdrowe jedzenie prosto z podwórka

2019-09-20

Aronia nie jest najpopularniejszym składnikiem diety Polaków. Choć rośnie w wielu miejscach, to zdecydowanie rzadko (a może zbyt rzadko?) zdarza się nam korzystać z jej dobrodziejstw. Dobrodziejstw, bo ta roślina naprawdę potrafi zdziałać dużo dobrego. Pomocnych czynników w niej zawartych jest ogrom – do tego stopnia, że trudno jest opowiedzieć o nich wszystkich w krótkim, skondensowanym tekście. Aronia rodzi podobne do borówek owoce, które różnią się jednak smakiem i wartościami odżywczymi. Te niewielkie kulki potrafią zdziałać cuda. Przykłady? Aronia chroni przed zawałem serca, działa pozytywnie na nadciśnienie, potrafi uchronić przed miażdżycą, chorobą Alzheimera, udarem mózgu, alergią, a także przed tak błahymi chorobami jak zwykłe przeziębienie.
Wartość rynku spożywczego w Polsce
Wartość rynku spożywczego w Polsce

2019-09-03

Rynek spożywczy od zawsze należał do jednych z najważniejszych kwestii związanych z gałęziami polskiej gospodarki. Ważnych sektorów jest kilka, jednak sektor spożywczy w Polsce rośnie w zawrotnym tempie, a także łączy w sobie najwięcej ważnych kwestii. Aż 10,5% ze wszystkich pracowników zatrudnionych w przemyśle odnajduje swoje zatrudnienie w sektorze spożywczym. Te niewiele mówiące 10,5% to w rzeczywistości ponad 1,7 miliona osób – świadczy to o gigantycznej skali potencjału i fundamentalnej potrzebie produkcji pożywienia. Polscy producenci spożywczy to olbrzymia konkurencja dla innych państw Unii Europejskiej, ale i całego świata. Polska znajduje się na szóstej pozycji pod względem wielkości rynku w Europie – nasz potencjał to 38,5 miliona mieszkańców.
Zbiory jabłek w Polsce – stan na 2019/2020
Zbiory jabłek w Polsce – stan na 2019/2020

2019-09-02

Wiadomości związane z rynkiem jabłek są w tym roku zdecydowanie mniej optymistyczne niż w poprzednim sezonie. Rok 2018 był dla sadowników jednym z bardziej urodzajnych i obfitował w swoisty rekord zebranych owoców. Tegoroczne mniejsze zbiory jabłek nie powinny więc dziwić. Niestety okazuje się, że produkcja jabłek w sezonie 2019/2020 nie będzie słabsza tylko od rekordowego roku 2018, ale również i poprzednich.
Numer telefonu
535-285-005
Lokalizacja
Warszawa / okolice