Wartość rynku spożywczego w Polsce
Wartość rynku spożywczego w Polsce
Rynek spożywczy od zawsze należał do jednych z najważniejszych kwestii związanych z gałęziami polskiej gospodarki. Ważnych sektorów jest kilka, jednak sektor spożywczy w Polsce rośnie w zawrotnym tempie, a także łączy w sobie najwięcej ważnych kwestii. Aż 10,5% ze wszystkich pracowników zatrudnionych w przemyśle odnajduje swoje zatrudnienie w sektorze spożywczym. Te niewiele mówiące 10,5% to w rzeczywistości ponad 1,7 miliona osób – świadczy to o gigantycznej skali potencjału i fundamentalnej potrzebie produkcji pożywienia. Polscy producenci spożywczy to olbrzymia konkurencja dla innych państw Unii Europejskiej, ale i całego świata. Polska znajduje się na szóstej pozycji pod względem wielkości rynku w Europie – nasz potencjał to 38,5 miliona mieszkańców.
 
Eksport spożywczy z Polski

 

W ostatnich latach na rynek wewnętrzny Unii Europejskiej trafiło około 80% całego eksportu spożywczego z Polski. Świadczy to o potencjale i potwierdza, że to jeden z najważniejszych czynników całego sektora – jego potencjał klasyfikuje się na ponad 508 milionów konsumentów. 
Polski rynek spożywczy rozwija się w zawrotnym tempie – chociażby porównując okres siedmiu miesięcy z roku 2017, wartość towarów rolno-spożywczych do Unii Europejskiej wyniosła 12 miliardów Euro, co stanowi aż 8,1% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. 
Najważniejszym kontrahentem Polski w eksporcie towarów tego sektora to Niemcy, które z udziałem aż 22% niezmiennie przodują w tej kwestii.

 

Główne szczeble produkcji spożywczej w Polsce

 

Polska to wiodący producent kilku towarów. Jako, że produkcja jest stale rozwijana, zwiększa się również ilość produktów, których eksport jest bardzo wysoki. Należą do nich owoce – Polacy specjalizują się w produkcji jabłek, malin, czarnej porzeczki czy borówki. 
Rewelacyjnie wypada też produkcja mięsa w Polsce – jesteśmy jednym z wiodących producentów mięsa drobiowego i wieprzowego. Do dobrze prosperujących szczebli należy także wytwórstwo produktów mlecznych oraz hodowla pieczarek. Różnorodny, Polski przemysł przetwórczy daje możliwości na bycie zauważonym również na rynku światowym. Dlatego poza wspomnianymi produktami, Polacy odnajdują się też w produkcji tytoniu czy alkoholu.

 

Jakie produkty spożywcze generują największy przychód dla Polski?

 

Jest kilka kategorii, które wychylają się na prowadzenie, jeśli chodzi o generowany przez Polskę zarobek. W okresie siedmiu miesięcy rynek mięsa drobiowego przyniósł aż 1039 milionów Euro. Nieco mniej, bo 742 miliony Euro to mięso wołowe. Podobny wynik plasują ryby, których produkcja przynosi aż 731 milionów. Wyroby czekoladowe, które są powszechnie lubiane na terenie Unii Europejskiej generują siedmiomiesięczny zarobek w postaci 659 milionów Euro. Dobrze wypada też produkcja mięsa wieprzowego – 564 miliony, a także serów i twarogów – 421 milionów. Olbrzymi wynik generuje produkcja soków owocowo-warzywnych – to aż 9274 miliony Euro. Duży impakt tworzy także rynek papierosów – z ich wywozu Polska zyskała 1390 miliony.

Od 2014 roku przemysł spożywczy w Polsce stał się oficjalnie jednym z sektorów priorytetowych dla polskiego rządu. Dlatego marki zajmujące się tą branżą mogą liczyć na pomoc ze strony rządu. Wyniki są zwiększane z roku na rok, dlatego i konkurencja ma się na baczności. Prognozowane zarobki przemysłu spożywczego na przyszły rok sugerują jeszcze większe możliwości.
 


Numer telefonu
535-285-005
Lokalizacja
Warszawa / okolice