Dobre i zdrowe kiszonki – jak się za to zabrać?
Dobre i zdrowe kiszonki – jak się za to zabrać?
Jedzenie kojarzy się z czymś przyjemnym. Zależy nam na dobraniu odpowiednich składników tak, by przygotowane danie stało się pyszne. Dlatego eksperymenty w kuchni zazwyczaj są wskazane i pozytywnie odbierane. Nie zawsze dania okazują się pyszne, ale warto próbować. Warto też spróbować sprawdzonych, choć nie zawsze popularnych możliwości. Należą do nich cuda natury znane jako kiszonki. Tego typu potrawy są nie tylko rewelacyjne w smaku, ale także bardzo zdrowe. Dobre kiszonki są takie nie tylko ze względu na walory smakowe – ich dużym plusem są właściwości lecznicze. Wytwarzane w kiszonkach bakterie kwasu mlekowego są w istocie doskonałym probiotykiem. I w dodatku całkowicie naturalnym. Dlatego zdrowe kiszonki to wybór doskonały na jesień i zimę. Są pyszne, do ich wykonania potrzebujemy jedynie naturalnych składników, a także skutecznie ochronią nas przed chorobami związanymi właśnie z zimniejszymi porami w roku.

Dobre kiszonki – Polskie jedzenie

Ciekawostką jest to, że kiszenie warzyw i nie tylko jest znane właściwie wyłącznie w Polsce. Tego typu zdrowa kiszonka to co prawda tradycyjna i dość często spotykana rzecz na naszych ziemiach, ale poza nimi praktycznie o niej nie słychać. Co ciekawe, nie jest to spowodowane wyłącznie preferencjami kulinarnymi narodów na przykład na Zachodzie, ale także kwestiami związanymi z biologią. Jak podają naukowcy, Polska to doskonałe miejsce na kiszenie warzyw i owoców ze względu na sprzyjającą mikroflorę. Warto więc wykorzystać nasze miejsce zamieszkania i spróbować zrobić kiszonki domowe.

 

Czy kiszonki są zdrowe?

Na to pytanie można by odpowiedzieć jednym słowem: tak! Warto jednak wspomnieć o faktycznych czynnikach, które sprawiają, że pyszne kiszonki są także zdrowe.
Gotowe produkty kwaszone, które można dostać na przykład w naszej ofercie w pełni dorównują produktom kiszonym domowo. Produkty przygotowane są bez dodatków, na naturalnych składnikach prosto – jak sama nazwa wskazuje – od lokalnych rolników. Dlatego nie trzeba martwić się kwestiami takimi jak niezdrowe dodatki, które są dodawane do produktów sprzedawanych w supermarketach.
Inaczej jest w kwestii kiszonek domowych. Kwas mlekowy działa pozytywnie na rzecz naszego organizmu. To dlatego, że oczyszcza i umacnia system odpornościowy, a co za tym idzie, trudniej jest nas zarazić. 
Jednak wzmacnianie systemu odpornościowego to nie wszystko, bo czynników jest zdecydowanie więcej. 
Kiszonki domowe i kiszone samemu wspomagają trawienie, regulują florę bakteryjną w jelitach, wchłaniają produkty przemiany materii, a także zmniejszają nasz cholesterol. I choć już teraz brzmi to jak z bajki, to na dodatek warto powiedzieć o zawartych w nich witaminach.
Zimowe czy jesienne kiszonki posiadają w swoim składzie duże ilości witaminy C, witaminy B, a także E, K oraz inne wartościowe składniki, które wpłyną na dobrą przemianę materii i pomagają w odbudowie tkanki kostnej. 
Innymi znanymi plusami, które zdrowe kiszonki niewątpliwie posiadają, są czynniki takie jak poprawianie stanu włosów, skóry i paznokci, a także zapobieganie przed nowotworami.

 

Domowe kiszonki w Twoim biznesie

Do zrobienia swoich własnych kiszonek nie potrzebujemy w rzeczywistości wiele. Dlatego jeśli któryś z szefów kuchni jest zainteresowany ręcznym kiszeniem – warto spróbować. Najważniejsze są oczywiście same warzywa czy owoce (w tym miejscu polecamy naszą ofertę, chętnie dostarczymy najlepsze składniki), które stanowią główny element układani. 
Warto jednak pamiętać też o kamiennym garnku, który zdecydowanie usprawnia proces kiszenia, kilku mniejszych dodatkach (takich jak sól, pieprz, liście laurowe), a także o dobrym przepisie. Po dobre przepisy na kiszonki zapraszamy na nasz Facebook. My możemy zająć się dostarczeniem dla Państwa zarówno gotowych, naturalnych kiszonek jak i składników do wytworu własnego.
 

 


Numer telefonu
535-285-005
Lokalizacja
Warszawa / okolice