Aronia – zdrowe jedzenie prosto z podwórka
Aronia – zdrowe jedzenie prosto z podwórka
Aronia nie jest najpopularniejszym składnikiem diety Polaków. Choć rośnie w wielu miejscach, to zdecydowanie rzadko (a może zbyt rzadko?) zdarza się nam korzystać z jej dobrodziejstw. Dobrodziejstw, bo ta roślina naprawdę potrafi zdziałać dużo dobrego. Pomocnych czynników w niej zawartych jest ogrom – do tego stopnia, że trudno jest opowiedzieć o nich wszystkich w krótkim, skondensowanym tekście. Aronia rodzi podobne do borówek owoce, które różnią się jednak smakiem i wartościami odżywczymi. Te niewielkie kulki potrafią zdziałać cuda. Przykłady? Aronia chroni przed zawałem serca, działa pozytywnie na nadciśnienie, potrafi uchronić przed miażdżycą, chorobą Alzheimera, udarem mózgu, alergią, a także przed tak błahymi chorobami jak zwykłe przeziębienie.
Skład aronii – czy naprawdę aronia jest zdrowa?

Aronia pochodzi z daleka. I chociaż Polacy są do niej już raczej przyzwyczajeni, to jej podstawowym miejscem występowania jest Ameryka Północna. Jednak to Polska aktualnie znajduje się w czołówce producentów pod względem ilości produkowanej aronii. 
Uprawa aronii nie należy do najtrudniejszych. Dzięki temu ilość plantacji na terenie naszego kraju sukcesywnie rośnie. Wspomnijmy jednak o samym składzie tego daru natury. 
Skład aronii to w rzeczywistości duża część alfabetu… W skład aronii wchodzą bowiem witaminy: A, C, B1, B2, B6, E, P i PP. To nie wszystko, kolejnymi składnikami są fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź, molibden, bor, jod, kobalt, a w dodatku liczne antocyjany, garbniki, pektyny i fenolokwasy. Dla dużej części czytelników te nazwy mogą być nieco enigmatyczne, dlatego w dalszej części tekstu postaramy się wyjaśnić co właściwie dają nam te wszystkie witaminy i minerały o skomplikowanych nazwach.


Właściwości lecznicze aronii

Aronia i jej właściwości lecznicze to bardzo rozbudowany temat. Jest ona naturalnym lekiem na nadciśnienie tętnicze – wystarczy zażywać ją regularnie przez kilka tygodni, by ciśnienie zaczęło rzeczywiście spadać. To nie jedyny pozytywny związek aronii z chorobami układu krwionośnego. Owoce tej rośliny chronią przed zawałem serca i miażdżycą.
Aronia pomaga ustrzec się nowotworom blokując budowę nowych komórek nowotworowych, a podczas samego leczenia nowotworu owoce i przetwory z aronii regenerują zmęczony organizm. 
Roślina jest też doskonałym wyborem dla diabetyków; sprawia ona, że glukoza wchłania się wolniej, a więc zdecydowanie działa na plus.
Dobre są także relacje aronii z systemem trawiennym. Tutaj łagodzi ona choroby trzustki i żołądka. 
System nerwowy skorzysta z aronii w przypadku schorzeń neurologicznych – należą do nich na przykład choroby Parkinsona, udar mózgu czy demencja starcza.
Aronia zwiększa odporność i generuje kilka innych, dodatkowych plusów: należą do nich na przykład ostrzejsze widzenie. A to wszystko dzięki naturalnej roślinie prosto z polskich sadów.
Aronia na grypę, alergię, przeziębienie lub infekcję wirusową? JASNE! Również tutaj wykaże się ona swoimi dobrymi właściwościami.


Przetwory z aronii

Aronia jest na tyle wszechstronną rośliną, że możliwości wykorzystania jej jest multum. Jednym z nich jest dżem z aronii. Do jego składników można dołożyć też nieco jabłek, które dodadzą nieco słodyczy. 
Inne popularne przetwory to sok z aronii, konfitury z aronii, nalewki z aronii. Do mniej typowych, ale równie dobrych należą sosy z aronii. 
A jeśli masz ochotę na nieco aronii, możesz skorzystać z oferty naszej firmy i zaopatrzyć się w świeżą aronię prosto od rolników. 
 


Numer telefonu
535-285-005
Lokalizacja
Warszawa / okolice